مقالات

گیاه دارچین

گیاه دارچین | دمنوش تی جک

شکل ظاهری گیاه دارچین :

دارچین دارویی و مورد استفاده پوسته داخلی درخت دارچین است . ارتفاع درخت دارچین 5 تا 7 متر می باشد و گلهای سفید رنگی می دهد .پوست داخلی ساقه ها را جدا و قسمتهای چوبی را دور می ریزند پوسته ها بعد از خشک شدن به شکل نوارهای لو له ای یا پوست خشک درمی آیند.

 از برگ این درخت نیز اسانس می گیرند دارچین به دو شکل دارچین هندی و دارچین سیلان یافت میشود دارچین هندی دارچین اصل می باشد که از پوست درخت سیناموم وروم گرفته شده است.

دارچین سیلان رنگ کم رنگ تری دارد و قهوه ای متمایل به زرد است و نازک ، با بافت نرم و کاغذی شکل می باشد. نوع رایج دارچین دارچین چینی یا کاسیا است این دارچین از درخت سینامون کاسیا بدست می آید با فت زبر تر و ضخیم تری دارد و رنگ آن قهوه ای متمایل به قرمز و تیره رنگ می باشد.

 

گیاه دارچین | دمنوش تی جک

گیاه دارچین | دمنوش تی جک

 

خواستگاه دمنوش گیاه دارچین :

خواستگاه اصلی دارچین هندی بومی جنوی هند و سریلانکا است و دارچین چینی یا کاسیا بومی جنوب چین می باشد .

درخت دارچین جهت تجاری سازی در ویتنام ، غرب هند ، سوماترا ، ماداگاسکار و مصر کشت می شود . این درخت در مناطق گرم و استوایی با خاک نسبتا اسیدی و مرطوب با نور زیاد رشد می کند.

 

فصل رویش گیاه دارچین:

درخت دارچین همیشه سبز است و به درخت همیشه بهار معروف می باشد . اما زمان مناسب برداشت چوب و برگ آخر تابستان می باشد

 

خواص کلی دمنوش دارچین  :

دارچین، دارای تأثیرات مختلف دارویی و درمانی است . از هزاران سال پیش دوران مصر باستان استفاده از آن به عنوان ادویه درمانی متداول بوده است و به علت کمیابی در کیسه هدایای پادشاهان به عنوان هدیه ارزشمند قرار می گرفته است .

 امروزه نیز درانواع خوراکی ها ،انواع آدامس ، شیرینی جات ، طعم دهنده های صنعتی و بوگیرها در انواع خمیر دندان و دهان شویه و انواع شوینده ، آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد .

همچنین وجود چوبهای دارچین در منزل به دور کردن حشرات کمک می کند. دارچین حاوی انتی اکسیدانها ، مقدار ناچیز ریز مغذی ها و ویتامین A ، ویتامین C ، ویتامین D ، ویتامینE مواد معدنی منیزیم ، منگنز ، کلسیم، آهن ،پتاسیم ، سدیم، روی ، فسفر، مس ، سلنیوم می باشد .

 

خواص کلی دمنوش دارچین | دمنوش تی جک

خواص کلی دمنوش دارچین | دمنوش تی جک

خواص اصلی درمانی دمنوش دارچین :

کنترل قند خون – کمک به تناسب اندام – ضد التهاب

 

سایر خواص درمانی:

کمک به کم کاری تیروئید –  بهبود سیستم گوارش – کاهش کلسترول – رفع بوی بد دهان – درمان سرماخوردگی – ضد تهوع  – ضد نفخ – بهبود رماتیسم  – نشاط آور – افزایش قوه بینایی  – تقویت مغز – بهبود هضم – بهبود کبد چرب – ضد درد

 

طبع دارچین :

طبع دمنوش دارچین  گرم و خشک است

 

طعم و مزه دمنوش دارچین :

با خوردن این دمنوش طعم و مزه شیرینی احساس می شود هنگام نوشیدن عطر دمنوش نیز استشمام می شود رنگ دمنوش دارچین متمایل به قهوه ای می باشد

 

عطرگیاه  دارچین  :

عطر گیاه دارچین به دلیل وجود ماده سینامالدهید (cinnamaldehyde) می باشد که عطر شیرین ، مطبوع و زیادی دارد در آیین های مذهبی بسیاری از کشورها از سوزاندن دارچین از عطر آن بهره میبرند . عطر دارچین به کاهش اضطراب کمک می کند 

 

روش مصرف دمنوش دارچین :

دارچین به شکل ادویه ، عرق ، روغن و اسانس و انواع دمنوش به دلیل خواص فراوان مورد استفاده قرار می گیرد دارچین به دلیل وجود ماده سینامالدهید در افزایش سوخت و ساز و متابولیسم بدن بسیار موثر است .

از دارچین در ترکیبات قرصهای لاغری جهت تنظیم قند خون و افزایش متابولیسم و جلوگیری از افزایش پراکسیدهای لیپیدی که در کبد نیز مضر می باشند موثر است و استفاده می شود.

 بنابر این خوردن روزانه دمنوش دارچین به صورت خالص یا ترکیب با زنجبیل جهت افزایش اثر بخشی بهبود متابولیسم و کاهش اشتها توصیه می شود .

دارچین سرشار از آنتی اکسیدان شامل متیل هیدروکسی چالکون ، اوژنول، سینام آلدهید است و به عنوان محافظ سلولی در برابر انواع سموم و سایر آسیبهای شیمیایی موثر است درنتیجه در رسته ادمیه های ضد سرطانی گنجانده می شود .

دمنوش دارچین را جهت افزایش ایمنی و خواص آنتی اکسیدانی می توان با عسل ، لیمو ترکیب نمود . دمنوش دارچین جهت کاهش دردهای دوران قاعدگی و رفع عفونت های مرتبط با زنان می توان به صورت خالص یا ترکیب با زنجبیل نوشید .

به طور کلی اوژنول و عصاره هیدرو الکلی موجود در دارچین اثرات ضد درد از طریق مهار کلسیم ، مهار کانالهای سدیمی در شاخ خلفی نخاع همچنین مهار نروترنسمیترها در انتهای پیام درد دارد.

دمنوش و سردنوش تی جک

منگنز ، منیزیم سینام الدهید دارچین منجر به بهبود خلق و خو خصوصا در بانوان و اثرات تسکین و آرامش بخش می شود .همچنین بهبود خواب شبانه کمک می کند مصرف روزانه دارچین به کنترل دیابت نوع 2 کمک می کند .

 دارچین خواص ضد میکروبی و قارچی دارد عملکرد این گیاه از طریق جلوگیری از رشد باکتری های گرم مثبت و منفی خصوصا باکتری های گرم مثبت است . ترکیبات دارچین به عنوان یک نگهدارنده طبیعی مواد غذایی جهت جلوگیری از بروز کپک و رشد قارچ اثر بخش می باشد

دارچین عملکردی مشابه انسولین دارد و موجب اجازه خروج گلوکز از خون می شود همچنین در افراد مقاومت به انسولین در کاهش آن موثر است . اوژنول و سافرول ، سینامالدهید موجود در دارچین عملکردی مشابه انسولین در بدن دارد

ترکیب دمنوش دارچین با شیر نیز به عنوان نوشیدنی برای شروع روز پر انرژی مناسب است البته دوز مصرف دارچین باید رعایت شود .دارچین در افزایش میل جنسی بانوان و آقایان موثر است .

نوشیدن دمنوش گرم دارچین در فصول سرد به کاهش افسردگی های فصلی کمک می کند .  میزان مصرف بیش از اندازه ممکن است منجر به آلرژی تحریک پوست و مخاط دهان گردد .

مصرف بیش از اندازه دارچین کاسیا در مبتلایان بیماری های کبدی مناسب نیست. ه دلیل ترکیبات لیمونن در دارچین نوشیدن این دمنوش جهت درمان و پیشگیری از سرماخوردگی و انواع ویروس ها موثر است .

ترکیبات شیمیایی  دمنوش دارچین :

دارچین حاوی مقدار ناچیز کومارین ( دارچین چینی کومارین بیشتری دارد) ، سینامالدهید، پلی فنل ، سینامیل استات، لیمونن، کارواکرول ، اوژمول ، فالندرون،هیدروکسی سینام آلدهید

سافرولسینامیل الکل ، سینام الکل، آلفا ترپینئول ها، تانن ها، هاروسینادین  ،ارتو متوکسی سینام آلدهید ، مشتقات موسیالژ، سیزیالنول ، ایلیگو مری مثل سینام ، روغن های فرار و اگزاالات کلسیم ،نشاسته و رزین

 

تهیه شده توسط: خانم دکتر گلناز فاضلی

5/5 - (6 امتیاز)

1 دیدگاه در “گیاه دارچین

  1. ناصر یعقوبی گفت:

    عالي بود
    تی جک فوق العاده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *